Správné složení jídla =DD

28. srpna 2010 v 8:49 | ○•R!cky-Lilly•○

Voda

Tato sloučenina se vyskytuje na zemi jednak volně v řekách, potocích, vodovodech a u moře a jednak je součástí živých organismů, jak živočichů, tak rostlin. V organismu je nezbytná a má mnoho funkcí. Její pomocí se přenášejí získané živiny, odpadní látky, enzymy a hormony, podílí se na regulaci teploty a ani krev by bez ní netekla. Potkan by měl denně přijmout cca 8 - 11 ml vody na 100g tělesné váhy, příjem vody se řídí teplotou a dalšími faktory. Vodu potkan získává z pití, částečně z krmiva a nějaká voda vzniká v organismu i v důsledku rozpadu organických látek. Nedostatek vody snáší potkan hůře než nedostatek krmiva, nejsou bez ní možné biochemické procesy v těle.

Cukry (sacharidy)

Správně se této skupině látek říká sacharidy, jako cukr vnímáme to sladké bílé doma v cukřence. Většina sacharidů se nachází v rostlinách, kde vznikají fotosyntézou. Mají zde význam zásobních a stavebních látek. Jediný zásobní sacharid ve zvířatech se jmenuje glykogen. Sacharidy tvoří asi 1 - 1,5% tělesné hmoty zvířete. Při krátkodobém nedostatku sacharidů je může živočich syntetizovat z aminokyselin a glycerolu, ale dlouhodobě je závislý na příjmu sacharidů z potravy. Sacharidy jsou pohonnou hmotou organismu, nezbytný zdroj energie. Jsou také součástí nukleových kyselin.
Sacharidy jsou buď jednoduché, které organismus může použít rovnou (např. glukóza, hroznový cukr) nebo složitější, které musí nejprve trávením rozložit na základní jednotky (např. sacharóza, cukr z cukřenky). Sacharidy by měly tvořit přibližně tři čtvrtiny z celkového příjmu potravy, záleží na aktuální potřebě energie. Potkaní samci mají jiné nároky na spotřebu energie než samičky, záleží také na věku, možnosti aktivity atd. Nespotřebované cukry se v organismu ukládají jako tuky.

Bílkoviny (proteiny)

Z chemického hlediska se jedná o dusíkaté látky převážně složené z dvaceti základních aminokyselin. Tyto aminokyseliny se dělí na esenciální (nezbytné), které je nutné přijímat v potravě a neesenciální (zbytné), které si dokáže organismus vyrobit sám. Bílkoviny jsou pro živočichy nezbytné, jsou spolu s vodou, minerály a vitamíny jediná živina, která je schopná vyživovat živočišné buňky. Proteiny obstarávají většinu funkcí v organismu živočichů, jsou součástí pojiv, krve, svalů, enzymů a hormonů i imunitního systému.
Rostlinné bílkoviny mají jinou kombinaci aminokyselin než bílkoviny živočišné, obecně vzato jsou pro všežravce jako je potkan živočišné bílkoviny snáze využitelné, protože se více podobají tomu, co z nich organismus chce vybudovat. Aminokyseliny z bílkovin neumí organismus ukládat, proto potřebuje neustálý přísun. Při výzkumech bylo zjištěno, že pokud nemá potkaní mládě k dispozici živočišné bílkoviny, jeho růst neprobíhá optimálně a dochází k různým zdravotním problémům. U dospělých nedostatek živočišných bílkovin může vést ke kanibalismu. Na druhou stranu, nadbytek bílkovin způsobuje u mláďat překotný růst aniž by došlo k potřebnému zesílení organismu. U mláďat a kojících samic by se měl příjem živočišných bílkovin pohybovat kolem 30% krmné dávky, u dospělých zvířat to může být cca 15%. Podíl živočišných a rostlinných bílkovin by měl být přibližně půl na půl. Příliš velký příjem bílkovin v dospělém věku zbytečně zatěžuje vylučovací systém a játra, protože se organismus musí namáhat vyloučit nadbytečný odpad.

Tuky (lipidy)

I tuky se dělí na živočišné (sádlo a další) a rostlinné (nazývané olej). Tuky se v organismu podílejí na stavbě buněčných membrán a jsou hlavní zásobárnou energie. Mají též ochrannou a izolační funkci. Dále slouží jako médium pro vitamíny rozpustné v tucích, bez nich by je tělo nedokázalo využít. Mezi jednoduché tuky patří mastné kyseliny, z nichž některé jsou pro organismus esenciální. Je to především kyselina linolová, linoleová a arachidonová (v reklamách je můžeme objevit pod označením tuky omega 3 a omega 6). Tyto kyseliny si zřejmě organismus sám nedovede vyrobit a musí je přijímat v potravě. Bohužel, mastné kyseliny jsou poměrně nestabilní a jsou schopné vytvářet volné radikály, strašáky moderního věku. Molekuly volných radikálů dokážou poškodit genetický materiál uvnitř buňky a tím vyvolat nekontrolované dělení, rakovinu.
Nadbytek tuků ve stravě vede k tloustnutí a s tím souvisejícím chorobám, které hrozí i potkanům. Nadbytku tuků je těžké se zbavit, energii z tuků začne tělo spotřebovávat až po té, co spotřebovalo energii z cukrů. Průměrný denní příjem v potravě by měl být kolem 5%, to stačí na udržení funkcí organismu potkana.

Vláknina

Sama o sobě vláknina neobsahuje žádné živiny využitelné potkaním organismem. Skládá se z neškrobových sacharidů, celulózy, ligninu, pektinů a dalších látek a je pro potkany nestravitelná. Její funkcí je hlavně poskytnout objem pro práci svalů ve střevu, což umožňuje jídlu rychleji projít střevy, aniž by se příliš namáhala. Vláknina je schopná vstřebat vodu a také na sebe navázat některé látky z potravy, např. cholesterol. Vláknina je buď nerozpustná ve vodě (celulóza, lignin) nebo rozpustná (pektin). Vláknina pomáhá upravovat trávení, může zmírňovat zácpu.



   Zdroj → Potkánci

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Ricky Tan Ricky Tan | Web | 28. srpna 2010 v 8:52 | Reagovat

Ahooj. S kamarádkou jsme se vsadili kdo z z nás bude mít za 5 dní více lidí na blogu.. Myslim, že už jsem ti to psala na blog včera, ale i přeto tě moc a moc prosím aby jses znovu koukla na můj web. Zbývají mi už jen 4dny. Jestli tě to, ale už po druhé obtěžuje a nechceš mi pomoct tak tento komentář zcela ignoruj a pokud ti vadí opravdu moc tak ho klidně smaž. Taky se ti moc omlouvám za reklamu. A když mi ještě jednou pomůžeš tak ti hrooozně moc Děkuju!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama